“Roséi novog svijeta“

 

WINE BAR BORNSTEIN
Utorak 16. 4. 2024. u 18.00 sati
Masterclass: “Roséi novog svijeta“
powered by PBZ Card Premium Visa & Nexi
Predavač: Ivan Srpek

 

Vinoteka Bornstein, smještena u podrumu dvjesto godina stare zagrebačke kurije na Kaptolu, prva je i najstarija zagrebačka vinoteka koja je s radom počela prije više od 30 godina! Na njihovim se policama uvijek mogu pronaći vrhunska vina inozemnih i hrvatskih vinarija, a sve prati i ponuda žestokih pića i delikatesa (sirevi, proizvodi od tartufa, mesni proizvodi, maslinova ulja, slatkiši…) Osim vinoteke, tu je i ugostiteljski dio, wine bar, u kojem se redovito organiziraju degustacije, edukacije, vinske večere i druženja. Srž ovoga prostora, međutim, nisu boce i hrana, nego ljudi: točnije bračni par Srpek, Doris i Ivan, koji su ovdje od 2013., a  kao mladi i entuzijastičan dvojac udahnuli su posve novi život ovom slavnom prostoru.

Sa svojom  tvrtkom Bin 19 na tržištu vina Hrvatske su prisutni od 2005., kad je Ivan odlučio restoranski posao u rodnoj južnoj Australij, točnije Adelaidu, zamijeniti vinskim biznisom u Hrvatskoj. Ivan Srpek je rođen u  Australiji, gdje je proveo djetinjstvo i tinejdžerske dane a onda napravio i prve korake u poslovnom svijetu. Sulji niz godina je bio vlasnik restorana i izučio zanat u ugostiteljstvu, no – odlučio se na povratak u postojbinu predaka, Hrvatsku, te ovdje osnovao obitelj i tvrtku za uvoz vina, s naglaskom na vina iz Australije. Srpek je znalac, šarmer i poslovni čovjek; kontinuirano se educira i prati vinsku scenu te doprinosi vinskoj kulturi i kulturi stola a u svemu ga u stopu prati njegova Doris, dugogodišnja vjerna članica udruge WOW . – Najljepše nam je pričati o vinima: osobito o hrvatskim sortama koje su se proslavile u svijetu, kao npr. crljenak, ili pak o vinskim velikanima svijeta koji su hrvatskih korijena – kao legendarni nažalost nedavno pokojni Grgich u Americi ili pak Babich s Novog Zelanda – kaže Srpek. Na Masterclassu će govoriti o rosé vinima „novoga svijeta“ , a uz vina ćete uživati i u finim finger food zalogajima.

Na ovom se Pink Day događaju pojavljuju i dva ružičasta (istarska) vinska bisera ovjenčana zlatom na nedavno u Splitu održanom Concours Mondialu posvećenom roséima – iz vinarija Fakin i Bastian – da se vidi kako stoji stara Europa i mala (i stara) Hrvatska, prema i uz bok vin(im)a novog svijeta.