Dolazi vrijeme roséa!

PINK DAY, međunarodni festival ružičastih vina ponosno slavi 10.godišnjicu, lijepi okrugli jubilej. I ove godine je, kao uvijek smješten u muzej ili galeriju, – ovoga puta već drugi puta u laubu:kuću za ljude i umjetnost, jer drži do toga da bude lijepo dizajniran, pun optimizma, dobre volje, ženske energije, cvijeća (bez mirisa, naravno), balona, ukrasa…tako da pozove posjetitelje da jednom u godini, uz najbolja rosé vina – svijet barem nakratko pogledaju kroz ružičaste naočale. Istina je da vinski konzervativci i tradicionalisti još i danas povremeno lamentiraju o tome kako se ni bijela vina ni pjenušci, a ponajmanje ružičasta ne mogu mjeriti s crnima.

No, takvih je ipak sve manje jer su brojke neumoljive a one su na strani pjenušavog vina i – roséa. Iako se smatralo da je popularnost ružičastih vina prolazan trend, proizvodnja, prodaja i konzumacija roséa posljednjih petnaestak godina u cijelom svijetu kontinuirano rastu, a u SAD-u je njihova konzumacija porasla za impozantnih 58 %. Također, potvrđeno je da je 90% vina proizvedenog u srednjem vijeku u Bordeauxu bio upravo rosé. Većina roséa proizvodi se od crvenog grožđa, a podrazumijeva da se ono kratko ostavi u kontaktu s kožicama, (što je vrijeme kraće, to će boja vina biti svjetlija i nježnija, a ako je kontakt dulji, može ići do svjetlorubinske, crvenkaste nijanse).

U Provansi koja je i dalje mjerilo kvalitete ružičstih vina (premda ima poprilično konkurencije) o bojama rosé vina se govori ovako: boja mandarine, manga, lososa, dinje, ružičastog grejpa, breskve…Dalmatinski roséi jače boje i snažnijeg tijela, od plavca malog, donedavno su bili smatrani „precrvenima“ i „presnažnima“, no čak i Master of Wine Angela Muir je ustvrdila da znaju biti odlični, bez obzira na boju koja nije i slična boji lupine luka koja je kod roséa najpoželjnija i naziva se „provansalskom“.

Najsvjetlije ružice dobivaju se preradom crnog grožđa na način uobičajen za bijelo vino i ona su po boji bliže crnima a po okusu bijelim vinima. Popularnosti roséa svakako pomaže njihova ne previsoka cijena pa spadaju u „value for money“ ili „best buy“.

Roséi su idealni za ručak na otvorenom, pitki, najbolji su dobro ohlađeni; izvrsni za proljetno i ljetnje uživanje – i kao aperitiv, uz orašaste plodove, lagane salate, predjela – ali i sireve, voće, kamenice, tjesteninu, pizzu, pa čak i Thai hranu i lagana mesa. Neki sommelieri, poput Siniše Lasana, preporučuju ih uz morske plodove, pa i pršut. Sorte koje se najčešće koriste za proizvodnju su pinot noir, syrah, grenache, merlot, malbec, game, cabernet sauvignon, tempranillo, sangiovese i zinfandel.

Izbor sorti uglavnom ovisi od regije iz koje dolaze vina, tako da Španjolci vole koristiti tempranillo i garnachu, a Talijani sangiovese, dok Amerikanci često koriste zinfandel. U našoj zemlji rosé se radi od najrazličitijih domaćih (i internacionalnih) sorti. Svakako, ružičasta vina obiluju lepršavim aromama i neodoljivim šarmom a sladunjavi roséi već odavno nisu poželjni, premda, naravno, mogu biti slatki, polusuhi ili potpuno suhi, što i jest sve češći i cjenjeniji stil. Aromatski kompleks ovih vina vrlo je raznovrstan i varira u ovisnosti od sorte i podneblja – ima tu divnih voćnih aroma jagoda, malina, trešnje i ribizle, breskve, kandirane naranče, a susreću se i citrusne arome i arome lubenice.

Osim voćnog mirisa prilično je izražen i cvjetni trag, koji može donijeti autentičnu notu ljubičice, proljetnog cvijeća, ruža i ciklame. Ove arome mogu biti i jako ozbiljne i kompleksne kad su u pitanju neki od najboljih provansalskih roséa ali je karakteristično da će dobar rosé gotovo uvijek imati lagano tijelo i delikatnu aromu, izraženu mineralnost i slankastost. Lijepo je i kad ima miris i okus trešnje, sandalovine, riječnog kamenja, orašastih plodova.

 

Često se govori o tome koliko se dugo može čuvati rosé? O tome je nedavno za Decanter pisala MW Elizabeth Gabay i premda je većinu dobro popiti odmah, postoje ružičasta vina koja se mogu čuvati više godina, nakon čega se mogu piti i na sobnoj temperaturi jer im se arome razvijaju u čaši u dodiru s kisikom, a ne samo rashlađena na 4 – 7 stupnjeva kao što se piju svježi. Što reći o rosé vinima danas? Ružičasta vina sve su češće proizvedena od vrhunskog grožđa, s dobro promišljenom pričom iza sebe i slobodno se može reći da smo davno iza sebe ostavili vremena kad se o roséu govorilo kao o drugorazrednom vinu. U Hrvatskoj gotovo više da i nema vinarije koja ne proizvodi rosé a za to je dobrim dijelom zaslužan i Pink Day koji će se 22.travnja u zagrebačkoj Laubi:kući za ljude i umjetnost, održati već 10. puta.

Na ovogodišnjem, jubilarnom Festivalu okupiti će se sedamdesetak izlagča roséa i ekstra djevičanskog maslinovog ulja, a festival nudi i zanimljive radionice. Prva će biti već nakon same konferencije za medije, 5.travnja u Laubi, a radi se o odabranim vinima naše najveće vinogradarske i visnke regije – Bregovite Hrvatske powered by Bregovita Hrvatska. Osim što će se njihovi pjenušci i vina nuditi novinarima kao welcome drink i na domjenku nakon „pressice“, ugledni hrvatski sommelier Mario Meštrović će prezentirati pet odabranih ružičastih vina regije iz vinarija Miklaužić, Griffin, Bedekovich, Puhelek i Dvanajščak Kozol. Četiri dana prije Pink Daya održat će se masterclass „Pinks That Made History“ powered by Premium Visa a predavač će biti Ted Lelekas, Moët Hennessy brand ambasador, komunikacijski stručnjak s preko dvadeset godina poslovnog iskustva u vinskom svijetu. Na radionici će se kušati vrhunske etikete Chateau d’Esclans The Pale, Whispering Angel i Rock Angel i to iz najboljih čaša na svijetu, s potpisom Riedel.

 

Ovi se roséi, inače, smatraju vrhuncem ružičastih vina i remek djelima Sache Lichina. Premda rodom iz Bordeauxa, Lichine je mnogo radio u Americi, zaljubio se u ružičasta vina i odlučio napraviti najbolji rosé na svijetu. Kad je 2006.kupio Château d’Esclans, Lichine je počeo propagirati “Rosé Renaissance.” a od 2019., kad se dogodilo spajanje s luksuznom korporacijom LVMH, uspjeli su utome tome da njihov „Whispering Angel“ uistinu postane jedan od, ako ne i najprodavaniji rosé na svijetu. Prije kušanja obvih savršenih ružičastih vinja, Noel, prvi zagrebački restoran s Michelinovom zvjezdicom, pripremit će brunch za polaznike masterclassa.

Na samom Pink Dayu, kao obično, održat će se i jedna radionica ekstra djevičanskih maslinovih ulja. Ovoga puta predavačica stiže iz Splita i to je dr.sc. Mirella Žanetić s masterclassom „Šampionska maslinova ulja Istre i Dalmacije“ powered by JGL.

Na masterclassu o uljima kušat će se i analizirati 8 ponajboljih hrvatskih ulja po izboru voditeljice koja radi kao istraživačica u Institutu za jadranske kulture u Splitu, u laboratoriju za kontrolu kvalitete djevičanskih maslinovih ulja. Voditeljica je stručne panel grupe Instituta za senzorne analize djevičanskog maslinovog ulja i ima više od 20 godina iskustva u senzornoj analizi djevičanskog maslinovog ulja i redovito sudjeluje kao član panela na državnim i međunarodnim natjecanjima.

Vrlo vjerojatno, veliki interes će pobuditi i radionica američkih roséa„ Ružičasti američki Zapad“ s američkim ružičastim vinima sa Zapadne obale. Kroz radionicu će provesti Mirena Bagur, velika promotorica hrvatskih vina u SAD-u i suosnivačica uspješne bostonske vinske tvrtke Croatian Premium Wine Imports, Inc. – koja uvozi i sporučuje vrhunska hrvatska vina u gotovo sve američke države. Ovom prilikom, vinska poznavateljica, Mirena Bagur, iz Sjedinjenih Država donosi pet zanimljivih roséa koje će predstaviti od sjevernog dijela američkog Zapada, Oregona, sve do kalifornijskog juga. To su vina: Con-Scious Rosé, (Oregon), Grgich Hills Rosé, (Napa Valley, Kalifornija), Fresh Vine Rosé, (Monterey and Central Coast, Kalifornija), SIMI, The Editors Collection (Sonoma County, Kalifornija) i Black Girls Magic Rosé, McBride Sisters, (St. Miguel, Kalifornija). Sve prisutne vinarije, osim jedne, u vlasništvu su žena a Grgich Hills je, naravno, vinarija legendarnog Mikea Grgicha, pionira vinarstva u SAD-u, čovjeka hrvatskih korijena.

Pink Day se osobito ponosi što će nakon deset godina postojanja održati i prigodni Okrugli stol „Ružičasti vinski istok: Deset godina poslije“ powered by HGK. Moderirat će „Lovkinja“ Morana Zibar a sudjelovati će Dino Galić iz Kutjeva, Jelena Đugum,HGK Ivan Prša, Centar za vinogradarstvo, vinarstvo i uljarstvo i ugledni vinar Mladen papak iz Iloka. Osim izlagačima, Pink Day se izuzetno ponosi time što je uvijek elegantan i lijepo dizajniran u svakom segmentu, pa u skladu s time dodjeljuje nagrade za najkreativnije i najmaštovitije uređeneizlagačke stolove.

Nagrade za najljepši izlagački stol vinara na PINK DAYu ove godine dodjeljuju RIEDEL – 12 čaša iz linije Restaurant Extreme Rosé, MARTIMEX – Elie Saab Le Parfum Essentiel, SMEG s ružičastim poklonom iznenađenja i IKEA – poklon paket s ružičastom dekicom, jastučićima i svijećama, za udoban odmor i relaks nakon roséa, ili uz njega. Dođite na Festival i radionice, i – neka vam dan bude PINK DAY!
Sanja Muzaferija

Upoznajte vinariju Kabolu!

Upoznajte tradiciju, iskustvo i znanje objedinjene u ukusnom vinu.

Posjetite web