“10 godina vrhunskog maslinarstva u Hrvatskoj“


LAUBA – PINK DAY FESTIVAL
Subota 20.04.2024.
16.30
Okrugli stol: “10 godina vrhunskog maslinarstva u Hrvatskoj“
powered by HGK
Sudionici:
prof. dr. sc. Dubravka Škevin, Prehrambeno-biotehnološki fakultet
doc. dr. sc. Mirella Žanetić, Institut za jadranske kulture i melioraciju krša
Velimir Jurić, dipl. oec., Oleum Maris d.o.o.

doc. dr. sc. Jelena Ðugum, HGK, Direktorica Sektora za poljoprivredu
Moderatorica: Morana Zibar

Već više od desetljeća, hrvatska ekstra djevičanska maslinova ulja doživlajavaju vrlo vrijedne inozemne valorizaccije postižući vrhunske rezultate i najsjajnija odličja na važnim svjetskim takmičenjima i ocjenjivanjima. Ovjenčali su ih i hvalili Flos Olei, Leone d’Oro, Premio Il Magnifico, NYIOOC World Olive Oil Competition itd. Ove godine Pink Day Zagreb doživljava svoje 11 .izdanje ali okruglu desetu obljetnicu svojeg svojevrsnog „festivala u festivalu“, „Green in Pink“ – posvećenog isključivo vrhunskom maslinovom ulju. U suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom organizirali smo Okrugli stol „Deset godina vrhunskog maslinarstva u Hrvatskoj“ koju moderira poznata „lovkinja“ Morana Zibar.

Panelisti Okruglog stola su prof.dr.sc. Dubravka Škevin, PBF Zagreb, sa zagrebačkog Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta koja se bavi znanstvenim i nastavnim radom u području kemije i tehnologije lipida. Osobit interes nalazi u istraživanju djevičanskog maslinovog ulja. Trenutno vodi nacionalni znanstveni projekt koji se bavi unaprjeđenjem postupaka proizvodnje ulja iz hrvatskih autohtonih sorti maslina. Tu je i doc.dr.sc. Mirella Žanetić, Institut za jadranske kulture i melioraciju krša. Mirella je mlada, ali radi kao docent na Sveučilištu u Splitu, Fakultetu za mediteransku poljoprivredu.

Ima više od 20 godina iskustva u senzornoj analizi i redovito sudjeluje kao član panela na državnim i međunarodnim natjecanjima. Radi i u Laboratoriju za kontrolu kvalitete djevičanskih maslinovih ulja i voditeljica je stručne panel grupe Instituta za senzorne analize djevičanskog maslinovog ulja. Proizvođač vrhunskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja i dugogodišnji vjerni izlagač na „Green in Pinku“, Velimir Jurić, dipl. oec., Oleum Maris d.o.o. Jurić je poduzetnik i menadžer s više od 25 godina iskustva u unutarnjoj i vanjskoj trgovini. Od 2005. planira i nadzire sve ključne funkcije u tvrtki Oleum Maris d.o.o.: razvoj, proizvodnju i prodaju, razvoj marketinških i prodajnih strategija, vođenje tima i dnevnu komunikaciju s domaćim i stranim kupcima. Poduzeće Oleum Maris d.o.o. bavi se proizvodnjom ekstra djevičanskih maslinovih ulja prepoznatih i nagrađivanih na najvišoj svjetskoj razini. Više na Oio Vivo.

Doc.dr.sc. Jelena Đugum, direktorica Sektora za poljoprivredu HGK, po struci prehrambeni tehnolog, već 25 godina intenzivno radi s proizvođačima poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Znanja stečena radom na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu i Ministarstvu poljoprivrede nesebično dijeli i pomaže kako bi se proizvodili što sigurniji i kvalitetniji proizvodi, prezentirali i plasirali na tržište. Danas će nam pričati o svojim iskustvima s maslinarima i maslinovim uljima…

Svi sudionici Okruglog stola moći će na licu mjesta i kušati nekoliko zanimljivih primjera ekstra djevičanskog maslinovog ulja.